feel the rhythm

Spreek je over Suriname dan spreek je in een klap over dansen en muziek erbij. Dansen en muziek hoor en zie je hier iedere dag. Het is een groot deel van de Surinaamse cultuur. Een fenomeen wat niet weg te denken is. Waar je ook in de stad komt overal is muziek of wordt muziek gemaakt.

Kinderen hebben het gevoel voor ritme in hun bloed zitten. Bij het horen van muziek gaan al automatisch de heupen wiegen. Lenigheid en ontzettend goed kunnen dansen, tja wij als bakra’s staan vaak met open mond te kijken.

Voor ons hoogtijd dus om daar eens verandering in te brengen. Tijd om onze stroeve westerse heupen eens goed los te swingen, want samen met een paar huisgenootjes ben ik begonnen met salsales. Makkelijk??? No way!... je moet het dansen voelen zegt onze surinaamse leraar telkens. Tja vrij moeilijk wanneer je niet met een swing in je heupen bent geboren. Maar… we geven niet op! Let maar op wij komen al heupwiegend terug naar Nederland :) 

 

 

 

Bij iedere gelegenheid hoort muziek. Dit was ook zo bij het hindoestaanse feest Holi Pagwa. Bij dit feest wordt het nieuwe jaar geviert, daarnaast wordt er gevierd dat het goede het kwade heeft overwonnen. Holi is een krachtige verenigende feest. De lente is de tijd om je vijanden te vergeven en om de banden met familie en vrienden aan te sterken.  

 

De eerste nacht van het festival wordt een vuur aangestoken, wat het verbranden van Holika symboliseert. De tweede dag gaan mensen gekleed in het wit en worden er met gekleurd poeder gegooid naar elkaar, gevolgd door "Bura na mano, Holî hai" ('Niet boos zijn, het is Holi'). Dit is tevens de gelegenheid om het speciale voedsel voor Holi te nuttigen.

 

Ook wij hadden het geluk uitgenodigd te worden bij een hindoestaanse familie. Zoals in Suriname gebruikelijk is ga je nooit weg met honger. Ook in dit geval was dit zo. al genietend van de lekkere rotti en de andere gerechtjes werden we hartelijk ontvangen door de familie. 

 

Vervolgens werden we aan het kleurenbad onderworpen. Om ingewijd te worden krijg je eerst een emmer gekleurde verf over je heen (water) en vervolgens krijg je zwart smeer op je. Ook wij moesten eraan geloven. Na dit ritueel brak het feest los. overal vloog de gekleurde poeder door de lucht. 

 Toen we vervolgens in de palmentuin verder gingen feesten hadden we alle kleuren van de regenboog. Wat een fantastisch feest was dit, en wat een mooie ervaring. Tot in de vroege uurtjes ging het feestje door. Hieronder wat sfeerbeelden.... 

 

 

 Uiteraard hebben de kleuren ook een specifieke betekenis: groen voor harmonie, oranje voor optimisme, blauw voor vitaliteit, rood voor vreugde en liefde. Het festival van kleuren heeft grote culturele waarde. Gedurende enkele dagen gelden geen sociale barrières en zijn de mannen en vrouwen gelijk.