Ga je mee op reis?


 

Ligging


Suriname ligt ten noorden van Zuid-Amerika, vlak boven de evenaar. Suriname behoort tot het Guyanaschild, een gebied ingesloten tussen de rivieren de Orinoco in het westen en de Amazone in het oosten en het zuiden. Dit Guyanaschild is een gesteente gevormd door vulkanische uitbarstingen in de oertijd en werd later afgevlakt door verwering en erosie. Ondanks de ligging in Zuid-Amerika maakt Suriname geen deel uit van het Zuid-Amerikaanse cultuur- en taalgebied. Veel meer neigt het land naar een Caribische sfeer.


De totale oppervlakte van Suriname is ongeveer 164.000 km2 daarmee is het land ruim viermaal zo groot als Nederland. Terwijl de oppervlakte van het land reusachtig is ten opzichte van Nederland telt Suriname maar 566.846 inwoners. 

 

Het binnenland


Suriname bestaat voor een groot deel uit het tropisch regenwoud. ongeveer 80% van het Surinaamse grondgebied bestaat uit berg- en heuvelland begroeid met oerwoud. Sterk kronkelende rivieren voeren het regenwater van de hoger gelegen gebieden naar zee. 


De oudste inwoners van het bos, de indianen (ook wel de inheemse genoemd), vestigen zich langs de rivieren. Langs de rivieren ligt geschikte grond voor het verbouwen van landbouw. eeuwen lang waren zij de enige bewoners van het regenwoud. Tegenwoordig hebben de twaalfduizend inheemse en veertigduizend Marons nog maar weinig inspraak over hun eigen traditionele woongebied.Sinds de twintigste eeuw komen inheemse in het binnenland steeds meer in aanraking met de westerse leefwijze, en als gevolg daarvan dreigt hun cultuur deels verloren te gaan. 

Klimaat


Suriname ligt dicht bij de evenaar waardoor het land een tropisch klimaat heeft met hoge luchtvochtigheid. De gemiddelde dagtemperatuur bedraagt 27°c en ´s nachts koelt het nauwelijks af.


In Suriname valt jaarlijks meer neerslag dan in Nederland, ongeveer 2200 mm per jaar. Door deze klimatologische omstandigheden is het grootste deel van het land bedekt met oerwoud en ziet men planten en bloemen als het ware groeien. Hoewel er het hele jaar door neerslag valt, onderscheidt men het korte en lange regenseizoen. 


Het korte regenseizoen is van begin december tot begin februari, gevolgd door een korte droge periode. januari gaat met 26 graden door voor de koelste maand. de eerste drie maanden van het jaar zijn dan ook favoriet bij Surinamers. Van eind april tot half augustus is de grote regentijd, gevolgd door de lange droge tijd. In de lange droge tijd valt de Surinaamse schoolvakanties.

regenbui in Suriname

De bevolking


De surinaamse bevolking bestaat uit diverse bevolkingsgroepen afkomstig van verschillende werelddelen. De indianen of de inheemse zijn de enige oorspronkelijke bewoners. Daarnaast zijn Creolen, Marrons, Chinezen, Europeanen, Hindostanen, Javanen, Joden, Libanezen en inwoners van buurtlanden vrijwillig of onder dwang naar Suriname geëmigreerd. 

 

De politiek spreekt over de Surinaamse bevolking als wan pipel (één volk). Volgens hen ligt de identiteit van Suriname in haar diversiteit. Waar vroeger grote verschillen waren tussen normen, waarden en gebruiken van culturen, zijn nu de uiterlijke verschillen tussen culturen steeds kleiner. Deze evolutie heeft men te danken aan de trek van het binnenland naar de stad. 

 

In Suriname bestaat wel onbegrip en vooroordelen, enkel levert dit weinig spanning op. In Paramaribo staan de moskee en de synagoge vreedzaam naast elkaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb